fbpx

Herken jij de 2 grootste bronnen van conflict?

Wij houden van conflict! In de afgelopen jaren leerden wij namelijk dat je een conflict via verhalen een totaal andere richting op kunt sturen. Eentje die weggaat van de bron van de twee grootste bronnen van conflict: angst voor de ander en miscommunicatie. Maar hoe helpt storytelling daarbij? Je leest het hier.

Angst voor de ander

Angst voor de ander leidt er vaak toe dat verhalen over de ander de bovenhand nemen over het verhaal dat je deelt met de ander. Door alleen over een ander (of een andere groep) te praten, focus je op verschillen en bovendien verliest het verhaal als het doorvertelt wordt snel aan nuance. De delers vervallen in stereotypen.

Kijk naar de overeenkomsten

Op het moment dat verhalen gedeeld worden met die ander, in een situatie waarin ook naar elkaar luisteren centraal staat, verschuift die focus naar de overeenkomsten die wij als mensen delen. Authenticiteit komt bovendien in de plaats van stereotypen. Deze twee dynamieken zijn noodzakelijk om bruggen tussen individuen en groepen mensen te bouwen en zo een begin te maken met het oplossen van problemen.

We hebben dit de afgelopen jaren een aantal keer toegepast, bijvoorbeeld in het bij elkaar brengen van ouderen en jongeren in een wijk in Amsterdam-Noord, maar recent ook in het verbinden van jongeren, waaronder LHBTQ+ jongeren in de Balkan.

Tijdens de workshop conflicten oplossen, leer je door storytelling te kijken naar de overeenkomsten die jij met anderen hebt.

Miscommunicatie ligt altijd op de loer

Ook het feit dat twee groepen met elkaar in gesprek zijn, betekent niet dat de communicatie automatisch goed verloopt. We denken en handelen vaak vanuit ons eigen denkframe, populair steeds vaker filterbubbel genoemd, en vergeten dat het denkframe van de ander niet per definitie hetzelfde is.

Dat geldt ook voor het delen van verhalen. De verteller biedt beelden aan maar het is de luisteraar die in zijn of haar hoofd het verhaal maakt.

Zorg voor bewustwording

Op het moment dat beide vechtende partijen zich bewust zijn van hun miscommunicatie, is overbrugging mogelijk en kan er gewerkt worden aan oplossingen. Momenteel zijn we daarom bezig met het ontwikkelen van middelen en oefeningen die dit besef op een speelse manier bijbrengen. Vaak is een storytelling project namelijk net dat zetje dat nodig is.

Benieuwd hoe wij conflicten oplossen met storytelling? 
Kijk bij onze showcases of neem contact op.

Share on facebook
Facebook
0
Share on google
Google+
0
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
0


Diversiteit is slechts een verhaal

Diversiteit is slechts een verhaal
Soms vragen mensen zich af: is …

Arjen Barel



Podium om te verbinden: maak taboes bespreekbaar!

Podiumkunst om te verbinden: maak taboes bespreekbaar!
Het is misschien al …

Arjen Barel



3 redenen om storytelling in te zetten bij conflicten

3 redenen om storytelling in te zetten bij conflicten
Er zijn …

Arjen Barel