fbpx

De Human Library: oordelen aanpakken door te luisteren

Als mensen geen vreemden voor elkaar zijn en elkaar welwillend bejegenen, komt dat de leefbaarheid binnen een samenleving ten goede. En hoe beter de leefbaarheid, des te groter het gevoel van veiligheid en des te kleiner de kans dat polarisatie of radicalisering binnen zo’n samenleving de kop opsteekt. Dit is de uitkomst van menig onderzoek, maar hoe je dat?

Onze ervaring uit conflictgebieden

Wij staan er om bekend dat we het werken in conflictgebieden niet schuwen. Zo hebben wij meerdere projecten geïnitieerd in conflictgebieden, waar we bijvoorbeeld Israëli en Palestijnen trainen in het vertellen van hun verhalen om zo de dialoog tussen beide groepen op gang te brengen dan wel te verbeteren. 

Ook in Nederland (en daarbuiten) organiseren we jaarlijks storytelling training van een week voor jongeren die in conflictsituaties verkeren en werken we aan het overbruggen van generatiekloven en aan de cohesie in verschillende wijken.

Bij de bovenstaande projecten verkeren mensen in situaties waarin onze hulp direct hard nodig is. Maar omdat we graag duurzaam veranderen, zetten wij onze storytelling trainingen ook preventief in om diversiteit te stimuleren. De Living Library is daarvan een goed voorbeeld.

Bij de Human Library vertellen 'levende' boekwerken hun verhaal.
Bij de Human Library vertellen 'levende' boekwerken hun verhaal.

Over de Human Library

Stichting Storytelling Centre heeft zich de kunst van het delen van authentieke verhalen eigen gemaakt. In 2015 hebben wij voor het eerst de Amsterdamse Living Library in het leven geroepen, gebaseerd op een concept dat in 2001 door Roskilde in Denemarken werd ontwikkeld. Hierin fungeren buurtbewoners als ‘levende’ boeken nadat zij door Stichting Storytelling Centre zijn getraind in het vertellen van hun authentieke verhaal.

Zonder te oordelen

Oordeel niet over de inhoud van een boek op basis van zijn kaft, zoals je een mens niet op zijn uiterlijk moet beoordelen. Neem de tijd om meer over de inhoud te weten te komen… Eigenlijk gaat het daar bij toegepaste storytelling over. Door te luisteren naar uit eigen leven gegrepen verhalen leer je de vertellers (beter) kennen. En de verteller leert de luisteraar kennen door de manier waarop reageert. Meestal eindigt dit in een gesprek over het verhaal dat zojuist is verteld, over verschillen en over overeenkomsten. Zo kunnen zowel de verteller als de luisteraar de Human Library met een andere opvatting verlaten. Mooi, toch?

Benieuwd hoe wij onze storytelling-methode inzetten om generaties en culturen
met elkaar te verbinden? Kijk bij onze showcases of neem contact op.

Facebook
LinkedIn

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde posts