Namens Storytelling Centre stond Alexandra Sips vorige week zaterdag tijdens Museumnacht met haar verhaal ‘Wie de kaart maakt heeft de macht’ in Museum Van Loon. Om onze storytellers wat beter te leren kennen en je te laten zien wie ze zijn, starten we met de rubriek ‘5 vragen aan storyteller …’ Alexandra is de eerste!
1. Wie ben je?
Ik kom uit de stad van Vermeer en ik woon in de stad van Rembrandt, waar mijn wortels liggen. Langer dan 10 generaties terug woonden mijn voorouders in Amsterdam, met hier en daar een immigrant uit Duitsland, Noorwegen, en Friesland. Verder heb ik donker haar dus er zal ook wel een Spanjaard of een Fransman tussendoor gefietst zijn. Omdat ik altijd geïnteresseerd ben geweest in verschillende culturen heb ik Sociale en Organisatie Psychologie gestudeerd. Na mijn studie ben ik voor mezelf begonnen, en tot op de dag van vandaag run ik mijn eigen trainingsbureau, ben ik Head of Coaching bij TEDxDelft en inmiddels ook professioneel storyteller.
2. Waarom doe je wat je nu doet?
Zoals bij alles in mijn leven: half toevallig, half op het juiste moment ‘ja’ zeggen. Een paar jaar geleden wilde ik tijdens de zomervakantie iets creatiefs doen. Bij de zomercursussen van CREA (Universiteit van Amsterdam) was 1 plek over met de titel ‘Echt Gebeurd’. Die titel trok me aan. De cursus ging over storytelling en was zo leuk dat vanaf dat moment een nieuwe wereld voor me open ging.
3. Wat maakt voor jou een verhaal goed?
Voor mij is een verhaal goed als het niet alleen je hoofd raakt, maar ook je hart of zelfs je ‘gut’. Ik heb daarbij een zwak voor onsympathieke karakters, omdat ik daar zelf het meeste van leer.
4. Wat is het mooiste verhaal dat je zelf ooit gehoord hebt en waarom? Is er iemand (een storyteller) die jou heel erg geïnspireerd heeft?
Er zijn oneindig veel verhalen die ik mooi vind. Sinds ik als kind de ‘Odysseus’ van Imme Dros las raken bijvoorbeeld verhalen uit Griekse mythologie mij in hoofd, hart en ‘gut’. Omdat deze verhalen geen moraal hebben, maar wel uitleggen hoe onze westerse wereld werkt en laten zien hoe bepaalde keuzes verkeerd kunnen aflopen.
Een storyteller die mij inspireert is Shonaleigh Cumbers, bij wie ik lessen volg. Zij is een van de weinige traditionele orale verhalenvertellers ter wereld die nog over is en kent meer dan 3000 verhalen. Hoewel haar traditie oorspronkelijk bedoeld is voor Joodse vrouwen, zijn haar verhalen universeel en tijdloos. Als ik naar haar luister voel ik mij weer kind.
5. Kun je wat meer vertellen over het verhaal ‘Wie de kaart maakt heeft de macht’ dat je vorige week zaterdag in Museum Van Loon vertelde tijdens de Museumnacht?
Ik werd gebeld met de vraag of ik een verhaal kon vertellen met als thema onderdrukker/ onderdrukte, in de context van de tentoonstelling ‘Aan de Surinaamse Grachten’. Omdat dit een complex thema is, vroeg ik me af wat macht eigenlijk is. Ik liep over straat in Amsterdam en zag toen het beeld van Atlas op het Paleis op de Dam, die op zijn schouders de hemel draagt en staat op de aarde. Dit beeld symboliseert voor mij de verdeling van de macht, en ik heb toen deze Griekse mythe verweven met historische feiten uit ons koloniale verleden. Zangeres Bahghi maakte het verhaal af met een Afrikaans en Europees lied van de zee.