fbpx
storytelling voor jongeren zal altijd populair blijven

3 redenen waarom storytelling altijd populair zal blijven

Al sinds de mensheid over een stem beschikt, delen we verhalen. Lange tijd kwam men samen rond het kampvuur om elkaar te vertellen over vroeger en nu, om wijsheid en tradities over te dragen en elkaar te vermaken. Hoe anders is dat tegenwoordig. Iedereen zit achter zijn scherm, afgesloten van de rest. Hebben we nog wel behoefte aan verhalen?

Levend bewijs

Wij ervaren keer op keer dat kinderen, jongeren en volwassenen heel erg kunnen genieten van het luisteren naar een goed verhaal. Het Amsterdam Storytelling Festival, dat inmiddels elf jaar bestaat, groeit nog steeds met een groot aantal uitverkochte zalen in 2018 en 2019. De Mezrab, het Amsterdamse vertelpodium voor een breed publiek, zit iedere week meerdere avonden bomvol en ook de vertellingen in de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) mogen zich in een groeiende belangstelling verheugen.

Maar wat is dan de reden dat we blijven verlangen naar verhalen?

storytelling leidt tot wijsheid
1. Delen leidt tot oeroude wijsheid

Verhalen bestaan al sinds de mensheid spraak ontwikkelde. Ze zijn altijd een manier geweest om wijsheid, informatie en tradities over te dragen en om het onverklaarbare te duiden.

storytelling zorgt voor bevestiging van de identiteit
2. Delen leidt tot het bevestigen van de identiteit

Verhalen bevestigen de identiteit. Niet voor niets zijn er een aantal belangrijke oorsprongsverhalen waarin de mythische geschiedenis van een land, volk of regio tot leven komt. Op een gegeven moment ontstonden sprookjes, meestal met het doel om kinderen wat te leren. Maar ook volksverhalen, soms om mensen op het rechte pad te houden, soms om ze schrik aan te jagen. En dan zijn er nog religieuze verhalen, de grote boeken van de drie monotheïstische Godsdiensten en alle andere verhalen uit alle delen van de wereld. 

storytelling zorgt voor verbinding
3. Delen leidt tot verbinding

Hoewel verhalen over de ander weldegelijk gebruikt worden om angst te zaaien, is het een feit dat het delen van verhalen met elkaar tot verbinding leidt. De vijand is degene wiens verhaal je niet kent, zei Gene Knudsen Hoffman jaren geleden en gelijk had ze. Daarmee onderstreept ze het belang van het delen van verhalen en het luisteren naar elkaar, zeker in een samenleving die zich kenmerkt door diversiteit en onderlinge verschillen (en soms zelfs onderlinge spanningen).

Benieuwd hoe wij onze storytelling-methode inzetten voor identiteitsontwikkeling bij jongeren? Kijk bij onze showcases of neem contact op.

Facebook
LinkedIn

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde posts