fbpx
storytelling centre voor conflicten

3 redenen om storytelling in te zetten bij conflicten

Er zijn verschillende methodes voor het oplossen van conflicten, het bij elkaar brengen van verschillende groepen en generaties en daarmee in het vergroten van een gevoel van sociale veiligheid; bruikbare methodes die allen op een ander niveaus werken. Stichting Storytelling Centre werkt met storytelling. Maar wat houdt dit in en wat levert het op?

Wat verstaan wij onder storytelling?

Simpel gezegd is storytelling de kunst van het vertellen van een verhaal en het luisteren ernaar. Zowel oude als hedendaagse verhalen zijn zeer geschikt om betekenis, identiteit en ontwikkeling te duiden, omdat ze metaforen zijn van eeuwenoude menselijke structuren en gebruiken. Vaak gebruikte men verhalen om het onverklaarbare te verklaren. Zelfs de ontwikkeling van de wetenschap heeft de kracht en de waarde van verhalen niet aangetast. Nog steeds bestaat de behoefte om via verhalen de waarde van onze eigen omgeving, maar ook die van andere culturen en tradities tot ons te nemen.

3 manieren waarop storytelling sociale verandering bevordert

1. Storytelling vraagt om verbinding met de ander, maar allereerst met jezelf

Het persoonlijke verhaal is de basis; het is aan de deelnemers hoe ver ze willen gaan. De ervaring leert dat deelnemers vrij snel bereid zijn op zoek te gaan naar eigen verhalen die iets met ze gedaan hebben. En door de verbinding aan te gaan met zichzelf (het wekt soms flinke emoties op), kunnen zij ook makkelijker een verbinding aangaan met anderen.

barrett-ward-451723-unsplash
2. Luisteren is net zo belangrijk als vertellen. Deelnemers leren daarom ook te luisteren en reageren

Er is altijd sprake van tweerichtingsverkeer. Het leren luisteren naar de ander is een competentie die de deelnemers ook in hun verdere leven kunnen inzetten, met name in probleemsituaties. Het luisteren naar iemand is vaak al het begin van een oplossing.

tell a story
3. Het kunnen maken en vertellen van een verhaal is nodig voor changemakers

 Iemand die een goed verhaal kan vertellen houdt de luisteraar vast en kan zo hetgeen hij wil vertellen goed over het voetlicht brengen. Dit draagt bovendien bij aan het vergroten van het zelfvertrouwen, wat weer voor een actievere participatie in de buurt, bij vrienden en in de samenleving kan zorgen. Deze jongeren kunnen gaan opstaan als rolmodel.

Kortom, storytelling – of gewoon in het Nederlands vertellen – wordt steeds meer ontdekt als een middel om mensen bij elkaar te brengen. Omdat storytelling zowel over de verteller als over de luisteraar gaat en die met elkaar in contact brengt, werken storytelling projecten verbindend. En juist deze verbinding is noodzakelijk om te werken aan een begripvolle en vreedzame samenleving.

Benieuwd hoe wij onze storytelling-methode inzetten in conflictgebieden of ter bevordering
van sociale cohesie in de conflictgebieden? Kijk bij onze showcases of neem contact op.

Facebook
LinkedIn

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde posts